05 juli 2010

Sommar

Sommar betyder semester, ledighet, sol och bad, äventyr, trädgårdsprojekt eller bara lata dagar. Sommar är glass och mygg och ljusa nätter och soleksem. Sommar är blommor och utelek och nypotatis med sill och barfota barn och jordgubbar med grädde. Sommar betyder också att Ronja fyller år.


Elin, Linn, eller kanske rentav Johanna, skulle hon heta...den efterlängtade dottern som efter många om och men äntligen meddelade sin ankomst 5.7.2005. Mamma mådde dåligt och var inne på avdelning och igångsättning hade testats i två dagar utan resultat. Men så en varm natt efter en riktigt het och solig dag så blev det allvar av och på två timmar var det klart och det var bara bara lycka. Babyn var en frisk flicka och liknande mest en trollunge, svart hår, svarta ögon, trubbig näsa, absolut bara en Ronja, det kunde inte bli annat. Och idag är det precis 5 år sedan! Grattis Ronja!!!


Halvägs genom sommarens semester har vi hunnit med en hel del skoj. Midsommarhelgen tillbringade vi på villan. Badade bastu och simmade i havet, grillade och gjorde sånt som hör midsommar och villaliv till.Vädret har varit helt fantastiskt bra och det betyder att solen har lyst på oss, det har regnat någon skur ibland för att vattna och det blåser för att hålla mygg borta, men mest är det bara varmt och soligt, helt perfekt. En kväll tog vi en tur med bilen till vackra Seljes, det har blivit en tradition att besöka stället en gång varje sommar men det var första gången barnen simmade i Seljessjön. Riktigt barnvänlig strand, tyvärr fanns det ingen möjlighet att köpa något men så fick istället Maggies grillbar servera oss kvällssmörgåsar efter simningen.Lilla buset Ellen påminner om sin storebror i vattnet, ingen rädsla och inget förstånd, ut och dyka bara, hon är lika gärna under ytan som ovanför och rörelserna skvallrar om att hon inte kommer att ha några problem med att lära sej simma. Här har havsdjuret strandat på Fäboda och ger sej tid att leka i sanden en stund.


Lycka är stora och små fotspår tillsammans på stranden. Ingen sommar utan Fäboda, minst en hel dag med matsäck behövs för att fylla på solenergi för kropp och själ. Vattnet var förvånansvärt varmt redan och alla vågade utan problem doppa sej. Uppfriskade och ändå skönt trötta i kroppen smakade det sen bra med kebab från Korv-Görans.


Nästa strandutflykt gick norrut, till Ohtakaris vita sanddyner. Ett litet nödstopp utanför Lochteå, akut behov av kex och saft. Kaffe kan man dricka ur plastglas på fot också, om någon undrade...

Inget foto ger rättvisa åt Ohtakari, vägen i mitten och sanddyner och hav på bägge sidor - hur fångar man det med en bild?


Lättare är att fånga en närbild av de här vackra blommorna som det fanns rätt gott om på stranden, vad är det för en blomma?


På hemvägen kör man förbi Kälviå och Toivonens gård och då kan man inte låta bli att stanna till lite. Men eftersom klockan var nästan kväll och vi var inne på djurparken ifjol så valde vi att bara leka lite i parken utanför och äta SIA-glass gick också bra. Förresten ser man många djur och saker utan att gå in genom porten. Eller så gör man som minsta buset så man tar sats och rusar in och ser hur långt man hinner innan någon hämtar en...men det hann ingen få på bild.Ledig mamma ska vara barnens mamma men när de sover kan man njuta av ett glas rött ute på terassen. Vi är rika som har fyra årstider, kontrasten till vinterns köld och mörker gör att vi förstår att uppskatta de ljumma ljusa sommarnätterna.Förresten, på tal om nätter, hann någon se sländan som flög förbi i solnedgången? Eller var det bara mamman med sitt vinglas som såg en dansande fe?

Inga kommentarer: