25 januari 2010

Vanlig vardag

Rövarmamman tänkte berätta lite i ord och bild hur en helt vanlig vardag ser ut...Så här skönt kan man sova när man är 2 år, synd att väcka ett barn före halv 7 på morgonen, men ofta vaknar de av sej själva. Morgonmålet får de på dagis så det gäller bara att få kläderna på.


Hoppsan, vem sover i spjälsängen! Ronja som kommer smygande nattetid blir hänvisad till Ellens tomma säng för att Ellen sover i parsängen och det blir så varmt å trångt med 4 i sängen. Ronja är den som är mer svårväckt och har lite sämre morgonhumör...


Ute är det kallt, mörkt och vackert med snötunga träd och buskar. Mycket kläder ska på innan vi går till bilen med alla våra väskor, Pappas matväska, Mammas handväska och portfölj, flickornas ryggsäckar och ofta nåt blöjpaket eller skidutrustning eller nåt annat att släpa på.

In i bilen och ut ur bilen och in genom grinden vid dagiset..väldigt viktigt att få gå själv och att bära sin ryggsäck själv, löns inte att stressa, lämning på dagis måste få ta sin tid.


Ronja går själv in till stora sida och klär av sej och tar tossorna på...


...Ellen är ännu för liten att själv orka få upp dörren till lilla sidan. Mamma går med in och hjälper lite med att få av ytterkläderna.

Skorna ska av i farstun, mössa och handskar tar stora flickan bort själv. Nappen får vi placera på hyllan. Ett högt och glatt "hej" ropar Ellen alltid så fort hon kommer innanför dörren, hon är lika glad åt alla tanter oberoende vem som råkar vara på jobb.

Efter att ha rapporterat med tanten och kramat flickorna och utfört Ronjas avskedsritual som innebär bla slängkyssar genom glaset på ytterdörren, så bär det av mot Kokkola.

En knapp timme i bilen och man hinner både lyssna på radio och mp3 och tala telefon eller bara tänka en hel del...


Vissa morgnar åker man in på en grön våg och andra får man stanna vid varje trafikljus, det påverkar färdtiden rätt mycket. Väl framme ska det ställas in motorvärmaklocka, hittas nycklar och låsas bilen och låsas upp dörrar och hittas arbetsskor. Packas upp dator och startas upp och tändas lampor, gås igenom lappar på skrivbordet. Dagen har börjat för Rövarmamman, smilet är på och vuxentålamodet kopplas till. Glömd är den översvämmande diskbänken hemma, bilköerna i rusningstrafiken, mattepluggande med sjätteklassister och egna räkningar.


Pappan hämtar flickorna på dagis och de hinner både leka och äta innan trötta mamman anländer till hemmet. Kvällen ägnas åt mys i soffan och bus med barnen, förhörande av läxor och förberedelser inför nästa dag. Så rullar det på...fem dagar i veckan. Sen blir det igen fredagsmys och lördagmorgon innebär sovmorgon för mamma. Söndagar är det pappans tur att sova och då njuter damerna av en tidig frukost. På helgerna städas det och tvättas kläder och annat man inte hinner med inne i veckorna.

3 kommentarer:

Rasses mamma sa...

Låter som helt vanliga vardagar hos oss

Anonym sa...

vad bra skrivet och fina bilder på er vardag! rullar på! kram kusinen heidi

Hanna sa...

Vad roligt att se en hel dag i bilder såhär! Det borde man göra oftare, fota den vanliga vardagen.

Jag tycker själv att sådana bilder (med trött-rufsiga föräldrar och dammsugaren mitt på golvet)från min barndom är roligare att titta på än foton av "speciella tillfällen" när alla är välklädda och lill-Hanna blåser ut ljus.

Hoppas ni alla mår bra!