05 januari 2010

Från advent till trettondag i raketfart!Rövarna hann inte riktigt börja vänta på jul ens, första advent kom lite väl hastigt på och det var si och så med ljusstaken. Sak samma egentligen när barnen ändå monterar ner ljusen dagligen några varv. Fram emot julen tog det sej i alla fall så att alla fyra ljusen fick brinna och ljusmanchetterna vara ifred.Ett Birkatips för en stressfri mysig familjejul: Städa inte - släck lamporna, rada fram pynten och tänd ljus. Undvik affärer och folksamlingar. Mys med familjen istället! Drick ofta glögg och ät mycket choklad. Tjata inte om läggdags och strunta i alla måsten.

Julfester fanns det så det räckte till och blev över....Ellen och Ronja hade ett intressant dagisjulfest som inleddes med utevistelse. I den mörka kalla decemberkvällen vandrade barn, föräldrar och tanter iväg med stalllyktor i händerna, en bra längs en liten väg utan belysning, tills de hittade ett litet, litet stall, eller en lada. När dagistanten öppnade dörren satt där en hel änglakör som sjöng julsånger för oss. Vi gissar att det var äldre syskon till dagisbarn som ställt upp, men vi vet inte, kanske var det riktiga änglar?

På Jonatans skola bjöds vi på Luciamorgon; det är tradition att sjätteklassisternas föräldrar får komma på Luciakaffe. Några dagar senare var det dags för skolans julfest, men däremellan hann föräldrarna med varsitt firmajulfest...Jullunch på mammans arbete och ÖT:s Lucia Jenn på besök. En mycket barnkär Lucia. Hon var inte den enda som beundrade småtöserna som var enda barnen på en tillställning där medelåldern torde ha legat kring 80år, om inte mer?


Här är de inte lika uppklädda men absolut lika fina i sina nya tomteluvor. Dan före dan och spänningen stiger. Eftersom pappan och barnen hade jullov medan mamman arbetade så blev det så att de pyntade granen helt på egen hand. (Pappan och barnen alltså).

Så kom julafton, med skinka och gröt och spänd förväntan. Mamman som skurade golven ännu på förmiddan och stökade i köket medan barnen tittade Kalle Anka. Julgubbens bankande på dörren och sen ett virrvarr av papper och emballage och leksaker och mer papper. Presentsnörena som inhandlats råkade av misstag bli inpaketerade bland de första julklapparn så det var bandlösa klappar. Det borde man införa! Vad gör man med snören? Det blir bara svårt att öppna och mer skräp.Många paket, stora paket...lyckliga små flickorna. Julen är barnens, absolut!


Måstasfotot där barnen ska sitta i jultomtens famn. hmm, hela ett stycke hann vi ta innan det var kört, och egentligen hann vi inte ens det. Trots att Ellen inte alls visat sej rädd tidigare så sa hon bestämt ifrån när hon placerades i tomtens famn, och inte heller Ronja vågade röra honom.


Någon livslevande hund blir det inte hos Rövarna, ingen vill ha det extra arbetet, men en jättestor mjukishund det går för sej, han är inte heller så dyr i drift.

Dockmamman och Rövardottern, på ett hörn ser man sonens spikmatta, det var visst årets julklapp det...Många saker att leka och spela och pyssla med, det kan behövas när vädret blev kallt och jullovet långt.

Ellen, vilar sej, mätt och belåten efter julmaten hos mommo på juldagen. Tänka sej att julgubben hade glömt en hel väska med julklappar hos mommo och moffa!


När alla 7 styvbröder och systrar med sina familjer samlas så finns det gott om lekkamrater, plastkusinerna är alla i lekåldern, förutom stora pojkarna, de leker inte. Ronja verkar trivas.


Ellen smått finurlig på nyårsafton. Kvällen tillbringades hemma med familjen, god mat och gott vin: Tacopaj och sen chokladmousse. En del smällar och raketer blev det också under kvällens lopp, de två äldre barnen satte mycket tid på att klä av och på sej ytterkläderna...Mamman och Ellen satsade mer på myset.
God fortsättníng på det nya året!

1 kommentar:

Gammelgård sa...

God fortsättning till er också!
Och oj va Ellen har växt, nu är det nog allt för länge sedan vi träffats :)