18 november 2009

Bloggtorka eller tidsbrist?

Bloggande är en rolig hobby. Fotografering också. Roligt. Men vad händer? Blev det så bråttom i livet att hobbyn inte fick plats? Finns det något egentligen som heter tidsbrist?

Mjae, nja...

Dygnet har 24 timmar och vi får göra precis vad vi vill med varje 60 minut de timmarna rymmer. Att bloggen glömts bort kan då bara bero på att prioriteringen har varit annorlunda nu ett tag. För vill man så hinner man. Eller?


För att ni läsare ska få ännu mer att fundera över så ska vi ta en historia om prioriteringar och tidsbrist:

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe: En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar . Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken . Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'. Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras inne-håll i burken , vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade. Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand. En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade, jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

3 kommentarer:

Virrmamman sa...

Känder he snart sko va dags fö na fika me en god vän ! :)
Bara vi sko var frisk, elä åtminstoni jag. Å bara frun har nan minut över... :)

Snövita drömmar sa...

Den berättelsen fångade mig den!

Ann-Mari sa...

Så sant, fast man läst professorn filosofi om tiden verkar man alltid glömma bort det efter en tid...då är man igen uppe i allt "jag skall bara" stress och "jag har inte tid"...Bra att bli påmind! Speciellt såhär före jul...