16 juni 2009

bakning

Bäst som det regnar så kom det en skur. Och som omväxling lite duggregn. Halvmulet till mulet. Grått och vått. Knappast ett väder man önskar sej till sin semester, men vi får väl göra det bästa av sommarlovet i alla fall.

Storebror far på barnläger till Klippan idag och imorgon far resten av familjen till Eden i Uleåborg. Hemma fördriver vi tiden genom att varva nyttosysslor med lek.Flickorna har fått en ny förpackning Play dooh att baka med, det håller dem sysselsatta och nöjda en bra stund. Och duktiga är de att leka tillsammans.


Ellen stortrvis förstås när hon får vara i Ronjas rum och leka med en som är lite större och kan visa hur man gör. Ronja igen trivs när hon får baka med mamma i köket. Och idag är det brödbak på gång. Hela dagen lång.
Svartbröd
50 gram jäst
2 tsk soda
1½ kkp socker
4 msk salt
½ l sirap
½kkp malt
1½ kkp lingonsylt
1 ½ l ljumt vatten
4 dl vetemjöl
2 kg rågmjöl
Rör ihop och låt jäsa 6 timmar. Sätt degen i smord långpanna o låt jäsa 1 timme till.
Grädda 2 timmar i 150 grader. Pensla med en blandning av starkt kaffe och sirap och gärdda 1 timme till. Notera att tillagningstiden är 10-11 timmar, så starta på morgonen om du vill bli klar samma dag!
Låt kallna inlindad i duk och tjock filt. Skär upp i 6-8 limpor när brödet svalnat. Äts i tunna skivor med mycket smör. Gott till kaffet!

Inga kommentarer: