26 maj 2009

Rövarmammor

http://www.newsdesk.se/pressroom/lovefilm/pressrelease/view/roevarmamman-lovis-aer-coolaste-mamman-paa-film-296876

Tack för den länken Mia!

Den här Rövarmamman är sängliggande andra dagen nu, feber och hosta. Konstigt att det inte går att vänta tills semestern, det är ändå bara två veckor dit.

Rövarmamman surfar runt på nätet, slumrar, hör på ljudböcker, slumrar, läser dagens tidning, och tänker. EU-val och sånt är inte så intressant, det får blir som det blir, säkert bra eller mindre bra hur man nu ser det. Däremot artikeln om skolungdomarnas festande föranleder en del grubblande.

Tack och lov borde det ännu vara några år tills vi själva är i den sitsen att vi måste bestämma om äldsta barnet ska få delta i efterfester eller inte. Just för att vi inte är där ännu är det lätt att tycka till om saken.

Det är synd om barnen som vaknar med huvudvärk och illamående och vem vet vad, dagen efter skolavslutningen, vilket hemskt sätt att börja sitt sommarlov på! Först tänkte jag att det är synd om föräldrarna som oroligt ska vaka på sina ungdomar om natten. Men det är inte synd om föräldrarna alls, inte förrän barnen är myndiga och själva bestämmer.

Omyndiga barn bestämmer inte själva. Föräldrarna behöver inte lida av oro och barnen behöver inte lida av bakfylla, om bara föräldrarna vågar bestämma. Det blir inget festande om föräldrar inte ger tillstånd. Det blir konflikter, det blir tjat, det blir strid, det blir sura miner, det blir smäll i dörrar, det blir ingen rolig kväll. MEN ingen tar skada, det töjer på tålamodet på samma gång som det bevisar för barnet att hemmet är tryggt, vi vill ditt bästa, här finns gränser.

Argumentet att alla andra får håller inte, vi som är föräldrar borde hjälpas åt i den svåra uppgiften att uppfostra. "Alla andra" kan lätt skrotas genom att mammor ringer några samtal. Måhända har man fel i huvudet eller förstår ingenting och är världens pinsammaste. Det hör till att en god mor ska vara sådan, har man tur så får man ett tack, inte dagen efter och inte året efter, men eventuellt om 10 år, eller 20.

Ifall jag har glömt att tacka min egen mor ska jag i detta sammanhang passa på och säga TACK, för allt jag inte fick och för allt jag nekades. Tack för att du skyddade mej för den stora världen innan jag själv förstod att vara rädd.

3 kommentarer:

Gammelgård sa...

Så tråkigt att vara sjuk.
Välkommen hit bara när det passar!:)
Intressanta funderingar du hade, ja, vi är nog snart där vi också, med en snart 13 åring i huset :)

Virrmamman sa...

Äsch va frissamt me sjukasi...
Kry på de. :-)
Å så säjr ja ba OJ va skönt tå he e heila 6 år tills vi har en tonåring i husi ijen...
Tänkt riktit på he tå ja läst tininje imåris.
Å frågar do åv Katja så ha no vi viri raatis ilaka, tå o int ha fått va på na mytsi fester förän ifjol. ;-)

Hanna sa...

Exakt! Man vet ju bara alltför väl vad man hittade på de där gångerna då man INTE nekades *haha*

Här har det varit mycket debatt kring föräldrar som köper ut sprit till sina tonåringar. Föräldrarna försvarar sig med att "barnen har ju så bra argument". Jisses.