05 mars 2009

Rövare med rutiner

Nu har det gått nästan två hela månader sedan mamman började jobba och flickorna började på dagis. På något vis har en viss rutin börjat framträda. Fem vardagar rusar förbi. Tidig väckning, mamma för till dagis och pappa hämtar. Eftermiddagen sköter pappa om och på kvällen leker alla och mamman hinner också förbereda nästa morgon. Efter sju börjar nattningsbestyr för de mindre.

När helgen kommer firas den med att bada bastu och äta något gott framför tvn. Barnen får vara uppe lite längre om de vill. Oftast är alla, speciellt de vuxna, så trötta att det blir tidigare läggning än inne i veckorna i alla fall. Lördagmorgon är mammans sovmorgon. Flickorna som vaknar samma tid som inne i veckorna, alltså före 7, får umgås med pappan, helst stillsamma, tysta aktiviteter. Till mammans stora irritation lyckas inte arranegemangen alltid. Dessa misslyckade sovmorgnar blir det en väldig snabbstart på veckostädningen, mattorna slängs ut och leksakerna flyger i barnkammaren med en väldig fart. Men framför allt samlas allt som behöver tvättas. Fem hela maskiner brukar det blir efter fem vardagar i denna fempersoners familj: mörkt 60 och 40, vitt 60 och 40 och så rött på 40. Maskinen får snurra hela dagen medan städningen pågår.


Någon ska hinna veckohandla och någon ska göra mat och barnen ska hinna vara ute en stund. Mycket mer än så hinner man inte med en vanlig lördag.

När söndagen kommer har också tumlaren arbetat sej igenom 30 kilogram tvätt, och kläderna bildar ett jätteberg på bänken i hjälpköket. Eftersom det är pappans tur att ha sovmorgon på söndagar blir det mamman som i arla morgonstund viker och viker och viker. Morgongröt och blöjbyte och lite lek mellan varven. Morgonkaffe och dagens tidning och småningom ligger tvätten i högar som skyskraporna på Manhattan skulle kunna tävla med.


Om inspiration finns blir det att stryka skjortor inför veckans jobbmöten...och vissa helger tas mangeln fram också. Inga sängar bäddas med skrynkliga lakan hos rövarna. Att däremot sängarna inte bäddas varje morgon är en helt annan sak.

Den här maskinen är den som jobbar mest hos oss. Här är ingen dag ledig. Veckans alla dagar får diskmaskinen starta. Eventuellt blev det lite färre gånger nu när alla äter sin lunch på annat håll, men på något konstigt vis fylls diskbänken med smutsdisk varje dag i alla fall?

På söndagarna tar vi oss tid att göra något tillsammans tex hälsa på hos någon eller bjuda hem gäster, eller åka till simhallen. Söndagarna är dagar när man ska vila och hämta kraft inför en ny vecka. På söndagar gör mamman manikyr och vattnar blommor och betalar räkningar.Kontoret inifrån sett. Jag HAR städat och ordnat bort lite sladdar sen denna bild togs...men ungefär så här är utsikten för rövarmamman, fem dar i veckan, 8 till 16. Ingalunda sitter jag långa stunder på min stol, det blir en hel del springande fram och tillbaka i huset och vissa dagar går åt till möten på annat håll.

Nu ska det bli lite förändring igen. Imorgon kommer städerskan och skurar huset tills vi utmattade återvänder efter en hel veckas slit. Det borde betyda att vi på lördagen kan göra något roligt tillsammans med barnen, istället för att städa. Få se om det lyckas. Det kommer att vara intressant att åka hem efter jobbet. Livet är för kort för att städas bort!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett klokt beslut!

carina n-p

Anonym sa...

klokt beslut, hoppas ni får njuta av det ordentligt! kram heidi