21 december 2008

Lyxbitar


Så här söndagen före julafton har vi varit på stan och köpt de sista julklapparna för i år. Nu är det snart bara granen och pyntet som fattas. Bakningen är så gott som klar också. Här om kvällen blev det lyxbitar, det var flera år sen vi sist haft dem på kaffebordet till jul. I år blev smörkrämen smaksatt med rom, och chokladtäcket äkta Fazers blå.

Här kommer receptet för dem som vill ha något riktigt mäktigt gott:
4½ dl socker
3 3/4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
4½ tsk kakao
225 gram smält smör
2 dl kokande vatten
3 ägg

smörkräm: 225 gram smör
1 äggula
225 gram pudersocker
½ flaska romessens
glasyr: 200 blockchoklad
4 msk olja

Blanda alla torra ingridienser till kakan. Smält smöret och koka vattnet. Vispa äggen i en skild skål. Rör ner vätskan och sist äggen och rör om smeten och bred ut den i en långpanna. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 17-20minuter.

Smöret till krämen vispas tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt romsmaken och sockret och bred sedan ut smörkrämen på den ordentligt avsvalnade kakan. Ställ i frysen 30min så att smöret blir hårt. Under tiden smältar du blockchokladen och rör i oljan. Glöm inte kakan i frysen, ta ut den och bred på chokladen. När översta lagret stelnat kan man skära kakan i lyxiga bitar. Tänk på att det lätt blir mäktigt med smöret, sockret och rommen, så bitarna kan med fördel vara rätt små.

Dieten som annars gäller är en blandning av GI och LCHF, men nu är det jullov och man måste unna sej lite extra gott för att sedan orka hålla sej på den smala stigen alla de långa tråkiga veckorna hela vintern och våren.

Inga kommentarer: