27 november 2008

Svartbröd

Det som hade allra störst åtgång på marknaden förra helgen var limppan, eller svartbrödet, som det heter i receptet. Det sålde som smör i solsken kan man säga, eller så var det just smöret som gjorde de små smakproven så goda. På begäran kommmer här nu receptet.



SVARTBRÖD
50 gram jäst
2 tsk soda
1½ liter ljummet vatten
½ kkp limpmalt
1½ kkp socker
4 kkp vetemjöl
4 msk salt
1½ kkp lingonsylt
½ liter sirap
2 kg rågmjöl
Smula jästen i degbunken och häll över ljummet vatten. Rör ihop alltihop och knåda en stund. Låt sen degen jäsa i bunken i 6 timmar. Smörj en långpanna under tiden. Alltså en djup ugnsplåt.
Sätt degen i långpannan och fördela den i ett jämt lager som får jäsa ytterligare en timme.
Grädda 3 timmar mitt i ugnen i 150 grader. Efter en timmes gräddning penslas brödkakan med en blandning av starkt kaffe och sirap.
Låt brödet kallna inlindat i handduk och tjock filt. Långsam avsalning ger saftigt bröd.
Skär sen upp i lagom stora bröd som skivas tunt och äts med mycket smör. Kan frysas.
Denna limpa ger mycket energi och råg i ryggen.

Inga kommentarer: