21 oktober 2008

Världen förändrasPlötsligt en morgon för några veckor sedan så hade något konstigt hänt med självaste Rövarskogen. Hakan föll faktiskt ner och fötterna stannade. Mor och döttrar var ute på en förmiddagstur med vagnen och känder nästan inte igen sej. Ronja fick bråttom att springa in och hämta pappa så att han också kunde inspektera förändringen i närmiljön.


Stora maskiner hade arbetat flitigt och det har de hållit på med från och till nu sedan dess också. Man har fällt stora tallar och mindre granar, kapat i stockar och packat riset i balar. Rötter och stenar har krafsats bort och försvunnit i något skede. Stora maskiner.


Området det handlar om är precis intill vår tomtgräns. I tio år har vi bott här och hela tiden har det försvunnit lite träd här och var i takt med att fler har köpt tomter och nya hus har byggts upp. Men denna gång var det ett lite större område och ingen ska bygga. Det är nyodling som gäller, mera åkermark. För tillfället har man just dikat och det börjar kanske vara klart småningom.


Virkespriserna är rätt bra nu, rätt tid att avverka, javisst. Men i denna skog har det plockats 10-tals liter stora saftiga blåbär varje höst. Rövarmammans blåbärsskog är alldeles förstörd och det är inte utan att det hugger lite i hjärtat.
Nåja, det finns fler blåbärsställen...och lingon finns alltid. Rövardottern gillar lingonsylt och dagens bästa var när hon skyfflade tallriken full och brodern försökte stoppa henne genom att fråga hur mycket hon egentligen ska ta av sylten. "fem halvmetrar" fick han som svar. Det är lagom sylt på lasagnen det!

Inga kommentarer: