06 oktober 2008

Skördetid


Hösten här hemma kan vara vacker, även om vi inte ser solen varje dag...


Svampar är inget vi förstår oss på. Säkert kan det vara riktigt intressant om man skulle lära sej lite om dem och hur man gör, men alla kan inte syssla med allt. Svampplockning, och ätande, det överlämnar vi åt någon annan.


Lingon däremot, de behövs, till vispgröt och till lingonsylt förstås. Vissa i familjen anser att lingonsylt passar på allt som äts....andra vill till och med äta det med sked rakt ur syltburken! Rövarmamman tycker mest om att plocka och sylten behövs bara till leverbiffar och blodplättar, så det så.


Efter bärplockning blev det tid för äppelskörd. Två äppelträd finns på vår gård, men det ena har katterna vässt klorna mot så att det torkat och dött. Det andra stackars trädet är så ensamt och litet och klent, kanske undernärt eller annars bara omoget och lite försiktgt, vågar liksom inte riktigt blomma ut och ge sig hän. Skörden rymdes i en hand. Rövarmamman kan sätta huvudet i pant på att det från början var fem äpplen, har räknat dem och hållit uppsikt från köksbordet. Antagligen har det varit äppeltjuvar i farten, men av de fyra äpplen som kunde bäras in gick det faktist att få ihop någon slags äppelpaj. Och vad kan nu vara godare till kaffet än en paj gjord av egna äpplen?

Lättlagad äppelpaj: Skala och skiva äpplen och sätt i en smord ugnsform
1 ägg
1 kaffekopp socker
1 kaffekopp vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker kraftigt, blanda mjöl och bakpulver och rör ner, häll smeten över äpplena och slå över en kaffekopp kokande vatten. Grädda i 200 grader ca 20 min. Glass eller vaniljsås.

2 kommentarer:

Mitt Nya Vita Hem sa...

Åh så härligt det såg ut på eran semester.17 åker vi iväg till mallorca,hoppas det fortfarande är varmt,och inte regn hela veckan :)

Hade ni tur med vädret??

Rövarmam sa...

Javisst! Vi hade sol nästan varje dag. Lite mulet en dag men då hyrde vi bil och körde omkring så det var bara skönt att solen inte stekte just då. Hoppas ni har det bra där borta nu!