12 oktober 2008

Servetteknik


Ikväll har Rövarmamman tillbringat lite tid i sin pysselhörna. Där finns mycket som är intressant även för barn så oftast är Ronja med och pysslar hon också. Vore eventuellt mysigare och kanske mer praktiskt att inte ha barn med när man utövar sin hobby?

Nu är det servetter på textil som gäller. Detta ska bli en köksgardin så smånigom. Tyget är spetslakan som inhandlades på gammaldagstorgs loppmarknad i somras. Två lakan är avklippta i lagom längd för en gardinkappa och ihopsydda för tillräcklig bredd.
Motivet med äppelkorgen är klippt ur ett par matservetter. I detta fall bjöd servetten på fyra likadana bilder så det räckte med två stycken. Efter att ha klippt ut allt gäller det att mäta ut och placera, i detta fall med 25 cm mellan motiven och 18 cm från nedre kanten. Med en extra mjuk blyertspenna ritades konturer som är något mindre än själva bilden. Egentligen finns särskilda pennor att märka med men den hittades inte nu just. Man tager vad man haver.
Sedan gäller det att lossa servettens olika skikt från varandra. De allra flesta servetter består av tre skikt och det är endast det översta man ska använda. Ibland är det rätt svårt att få loss det och man får vara försiktig på hand. Speciellt om det finns mycket färg i servetten kan skiktena sitta stadigt fast i varann.

Textil och servett i kombination kräver ett speciallim som man t ex kan beställa från lumikellot eller creativ company.
Ordentligt med lim på bara. En pensel eller en bit skumgummi, vilket man trivs bättre med. Bilden placeras sen så att linjerna på tyget hamnar helt under och lättast är det att trycka fast från mitten och jobba ut mot kanterna.

Med en torr bomullstrasa duttar man bort skrynklor och bubblor. I kanterna kan man behöva pilla in lite mer lim för att pappret ska fästa i tyget. Se till att ha ett helt slätt underlag och räkna med att limmet tränger igenom tyget också. Mitt bästa tips: vått ska man ta i med våta fingrar och torrt med torra fingrar. Tunnt servettpapper som är torrt fastnar genast i fuktiga fingrar, på samma sätt som våta servetter klibbar fast på torra fingrar. Lätt som en plätt att begripa, eller hur?

Sähär ser det ut när det är klart. Låt torka ordentligt och stryk sedan på ett lager lim ovanpå, när det också torkat sätter man en bit smörpapper eller tunnt bomullstyg ovanpå och använder strykjärn till att släta ut de sista små rynkorna. Tål sedan att tvättas i 40 grader handtvätt.Denna Marimekko-tavla kom upp på väggen i fredags, det var en prototyp kan vi säga. Nämligen första gången Rövarmamman öppnade sin burk med textillim, men det blev alltså blodad tand. Så pass blodad att det måste skrivas om i bloggen. Hoppas det inspirerar någon därute att pröva på.
Problemet är bara att tavlan borde hänga på en mörkare vägg. Renovering av vardagsrum är högt på önskelistan just nu och har varit det redan ett tag. Få se när det projektet drar igång?

1 kommentar:

Rasses mamma sa...

Va snyggt det blev. Sku no vara intressera av att testa det där med servetter...men nu ska ja på Naanas scrapbooking kurs i vår vinter o så ska ja o ita suschi ein kväld ( försten he e ju nästa månda) så kanski i nästa år....

Rasses mam