17 oktober 2008

Hallon och stilla stunder

De stilla stunderna kommer ganska sällan. De består ofta av pyssel i hobbyrummet, vandringar i naturen med kameran med eller så helt enkelt att få sitta ensam i bilen på väg till eller från jobbet. Det bästa av allt och det som man saknar en regnig dag som denna är bärplockning. Abstinensen efter hallonbuskarna är rätt hög just nu. Skolan har höstlov, mannen arbetar morgonskift och mamman är hemma med alla barnen.Det riktigt kliar i fingrarna av en bild som denna. Hela säsongen plockade Rövarmamman 2-3 liter hallon varje dag, i medeltal...och utan att äta ett enda bär. Det är inte bären i sej liksom, utan själva plockandet, att hitta stora bär mellan bladverken och lockas allt längre in i de snåriga buskarna. Tystnaden och ensamheten och ämbaret som sakta men säkert fylls.


Fina hallon i solen. Trädgårdshallon bryr vi oss inte om, det är fusk. Nej vilda bär ska det vara och vi har många bra ställen att leta på. Allt som nu finns i frysen är plockat inom en kilometers radie.Ronja hon tycker om att äta bär. Det är också en del av glädjen i plockandet, att få se barnens glada miner när de får smaka färska bär. Gratis godis, och nyttigt.

Som Alfons Åberg i farmors kakburk, jag tar väl en till! jag tar kanske två och sen en till...
Hon njuter verkigen den här flickan!

Så var det slut. Mamman vill ha några kvar att rensa och sylta också. Ett tips för den som tycker vildhallon är äckliga att rensa på grund av maskarna: Sätt hallonen i lufttät behållare och pys ut allt extra luft, låt stå i kylskåpet över natten och de stackars kräken kryper upp till locket för att söka syre. Maskarna alltså, hallonen hålls i ämbaret. Sen är det bara att hälla upp bären på en bricka och rulla dem från ena kanten till andra medan man tar bort skräp och dåliga bär. De bästa fryser vi som de är och resten blir sylt eller saft.


* Snipp snapp snut så var sagan slut. *

Inga kommentarer: