02 maj 2008

På "maj-lindo"


Vem där? Vart ska de? Det är ju rövarungarna, de två äldre som är på väg någonstans. Storebror med ryggsäcken på och Ronja som glatt skuttar omkring. Solen skiner och himlen är blå. Kan det bli roligare? För att göra första maj utflykten lite mer spännande fick barnen ta en lite annan väg till vårat traditionella ställe. Att ensam ta en genväg utan mamma och pappa kan vara väldigt pirrigt för små flickor.


Lyckligt framme och bra sittplatser har de hittat också. Mjöden smakar gott och nu är det bara en liten detalj som fattas......


Munkar!
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
100 gram smör/margarin
1 kilo vetemjöl
Värm degspadet till 40 grader och häll över jästsmulorna. Knåda in mjölet, tillsätt ev kardemumma, eller varför inte lite rivet citronskal?
Kavla och tryck ut med ett stort dricksglas och en flaskkork. Låt jäsa en stund och koka sen i 180 graders olja, i en 3 liters kastrull behövs 1 liter olja och då ryms 3 munkar i taget. Häll sen fint strösocker i en påse och skaka de något svalnade munkringarna i den. Gott gott.


Ellen bryr sej inte om några munkar, varken med eller utan socker. Hon vill bara ha mjölk än så länge hon, och mammas mjölk klarar hon sej fint på. Sover hela natten på den, duktiga flickan.

En brunnen lada? Eller vad ska det betyda? Intressanta saker att utforska i alla fall och vi stannade för den teorin att en gammal hölada av någon anledning fattat eld och brunnit ganska bra innan den har släckts, eller slocknat. Sen har man plockat ner det som fanns kvar och kört det till "våran maj-lindo". På något makabert vis är de förkolnade resterna vackra, åtminstone när solen lyser på dem så att det riktigt glänser om dem!


Hemma i trädgården har det inte brunnit, men det händer saker hela tiden. De små gröna som vi för någon dag sedan inte visste vad det skulle bli, ser vi nu att är gula till färgen och Rövarmamman börjar ha sina aningar om vad det kan vara. Så nätt så nätt...
Idag har det varit skolarbete hela dagen, examensarbetet är nästan klart. Imorgon blir det en välbehövlig paus när Rövarmamman ska på kvinnodag med en busslast andra kvinnor. Mer om det en annan gång.

1 kommentar:

Rasses mamma sa...

Hoppas att du får ein skön dag i da. He behöver du mitt i dina slutarbets skrivningar.