01 april 2008

Se upp!
Vårflödet är som bäst nu. I vissa diken strömmar det på riktigt bra och i andra står det still, men några tomma diken är svåra att hitta. Vem tror ni har mest roligt med dessa diken? Det har i alla tider varit så att barn dras till vatten. Speciellt nu när fenomenet med öppna vatten är nytt för säsongen. Det behöver inte vara de stora djupa vattnen som är de farligaste. Även mindre vattensamlingar kan utgöra en livsfara för små barn. Ännu i skolåldern tappar barn förmåga att veta vartåt upp är om de oväntat hamnar med huvudet under vattenytan. Visste ni det?
Se bara på detta dike, så mysigt det ser ut här under trädkronorna! Och löven på marken som är nästan torra redan...här kunde man leka bra länge. Undrar vad folk ska ha trott om Rövarmamman som klev omkring med en kamera nere i sluttningen?Oj! Ser ni den röda saken just under vattenytan? Den borde man komma åt och undersöka. Ska man gå ner på samma sida, där det är halt och lerigt? Eller ska man gå på motsatt sida där snön äv kvar? Hur man än gör så är det ett riskfyllt projekt, och det minsta som händer är att skorna blir våta.
Man kan släppa flytande föremål i från ena sidan och se när vattnet för det med sej genom vägtrumman...om det dröjer måste man klättra ner och försöka kika vart det blev av...
Det finns så mycket roligt! Och allt är inte vad det ser ut att vara, den isiga kanten kanske inte håller så bra, eller underlaget är halare än man trodde, diket djupare än det såg ut...
Även ett lite större barn kan göra felbedömningar.
Det är vi som föräldrar som bär ansvaret! Vi måste se till att vi känner omgivningarna där barnen färdas och deras lekplatser. Speciellt viktigt nu på våren.
Man kan med fördel sätta sej ner och förklara för barnen vad som händer om man hamnar i vattnet. Kan inte barnet förstå allvaret så får man ta till andra metoder än sanning.
I många år hade vi stora krokodiler i ån bakom vårt hus - med stor framgång, inget barn har drunknat, eller ens varit i närheten.
Detta inlägg är en påminnelse om att vi ska vara rädd om varandra och det bästa vi har är barnen! Njut av våren allihop!

Inga kommentarer: