05 november 2007

Talkodag och grönt guld


Finlands gröna guld, det är skogen det. Och i rövarskogen växer fullstora tallar och endel granar. För att få rum med ett garage måste en del av de vackra träden fällas. Furan som syns på bilden här var så tjock att Rövarmamman nätt och jämt nådde runt så att fingertopparna snuddade vid varann, men så är famnen full med mage nuförtiden också.

Häftigt stora blir trädkronorna när de når marken. Bara grenverket blir en hel del ved att elda i kakelugnen med. Riset är inte så populärt, ses mest som problemavfall...vill någon ha?
Rövardotterns moffa skötte sågen och morbror skötte traktorn. Ja, alltså, inte för att vi inte skulle ha kunnat bära stockarna själva men...när han nu så gärna ville lasta med traktorn så ;-)
Traktorn och sågandet lockade till sej områdets småbarn med föräldrar så här var riktigt söndagens happening igår. Inte söndagsarbete då alltså, utan bara trevlig samvaro på äkta talkovis.


Med yxa och såg och en del andra konstiga "skogsverktyg" arbetade männen hela eftermiddagen. Inomhus kokades kaffe och servades. Dunder och brak för varje fallande träd, lite spännande vart alla skulle landa, men inga missöden.

Nu finns jobb i flera dagar med att ta hand om ved och ris...synd att det blir så fort mörkt på eftermiddagarna och voi va harmt att Rövarmammans tillstånd inte tillåter skogsarbete.
På tal om motorsågar så fick vi lära att även en symaskins-skruvmejsel är riktigt gångbar när man ska skruva motorsåg. Det kan vara bra att ha i minnet...

Rövardottern själv deltog en hel del minsann, trots den trassliga terrängen. Kanske en aning för spännande både för mamman och dottern när de största träden skulle fällas. I skydd av verandan beskådades avverkningen och kommentarerna från lilla fröken var mycket imponerade utrop "trä rikti vinkar, riktit!!" Och så en si så där 7 refränger för att vi alla ska få på klart att "trä vinka".
TACK till alla som deltog i skogstalkot!

3 kommentarer:

Hanna sa...

Haha, denna stockholmare fick fundera en låång stund innan hon (kanske)kom på vad det var Ronja menade!

Trädet vinka...visst betyder det väl att trädet föll omkull?

Strutarna i granen är ytterligare ett okänt fenomen för mig. Men gulligt var det!

Spännande dag. Det är verkligen full fart på er hela tiden!

Rövarmam sa...

JO Hannah, du är så duktig, du överasatte helt rätt! :-)

Strutarna kan man hänga var som helst, men kanske inte utomhus,helst..det var bara för fotograferingen det...men antagligen hamnar de i vår julgran inne sen, men godis i eller nötter...

Hanna sa...

Hahahaha - och jag som på allvar trodde att det var någon slags tradition i ert gulliga land att gå ut och pynta skogen till hösten!:D

Jag skyller definitivt på gravid-hjärnan:)/Hanna