26 oktober 2007

Äppelkaka till helgen

Storebrors flunssa är bättre, febern är borta idag men han har fått vara hemma för att undvika återfall. Utevistelse är förbjudet än idag och då behövs det sysselsättning inomhus itsället. Rövarmamman tycker om kakor och drar sej inte för att låta barnen arbeta i köket.En god och dessutom äppelkaka till helgen är inte helt fel. Vi gör dubbelsats på en gång, så passar det precis till en vanlig långpanna. Vadå långpanna förresten? Vad är det för ord?
Djup plåt, djupplåt skulle det heta tycker rövarna, det säger väl mer vad man menar, eller?

Storebror tog 1 liter vetemjöl och 6 dl socker och 10 teskedar bakpulver och blandade det i en jättestor bunke, så rörde han dit 6 dl mjölk också. Under tiden hade mamman suttit i lugnan ro och skalat 7-8 äppel och skurit dem i klyftor, ja måhända var de 9 från början, men rövardottern smakade lite av varje för att kolla att de var ok.
När smeten är på plats i den djupa plåten som heter långpanna, får barnen hjälpas åt att plocka dit äpplen, ordentligt ner i smeten med dem bara! Och när sedan kanel, socker och några klickar riktigt smör har landat så ser hela kakan ut som ett månlandskap med kristallsnö och rymddamm. Spännande.

Släng i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter beroende på, kladdiga kakor tycker man om eller så inte...Så länge den är varm kan man med fördel behandla den som en vanlig äppelpaj och äta den med vaniljsås eller som här: gräddskum på burk. När den svalnat skär man i rutor och fryser. Vaddas-dopp, lättare att baka än bullar och vetelängdar.


MUMS! TREVLIG HELG PÅ ER!

1 kommentar:

Stina sa...

Mums, det ser verkligen gott ut! Det är så kul att se på fotona, rövardottern är en kopia av dig som liten ;) Trevlig helg!