24 oktober 2007

I vår bokhylla...

Känns som om vi måste hitta något återkommande tema här nu i höstmörkret, varje dag är den andra lik och vi vistas mycket inomhus. Idag har vi plockat upp lite grejer, precis som vi gör nästan alla dagar. Rövardottern hade som omväxling befriat bokhyllan från de största och tyngsta verken. När de ändå skulle ordnas in på nytt passade vi på att titta lite närmare på böckerna. Tänk vad mycket man har som man inte ens minns...

Kanske vi skulle titta på böcker här i vinter?
Kanske man lär sej nåt då?
Kanske det inte känns så bortkastat att man köpt/fått/beställt dem då?
Kanske mindre internet och mera böcker?

Vi börjar med en gammal dammig gulnad sak:

När jag fick den tänkte jag mest på att den passar fint i vår bokhylla, den är en riktig äkta gammal unbunde sak med läder i ryggen. Sen konstaterade jag att titeln är intressant, med tanke på min yrkesutbildning. Tryckåret är 1935 så jag hittar kanske inte några oprövade knep i boken. Men mycket intressant om hur man tidigare såg på hälsa och sjukdom.

Borde faktiskt ta mej tid att läsa den här boken! Intressant hur vi under mindre än ett sekel har förändrat vår syn på flera punkter vad gäller hälsa. "Rashygienens befrämjande". Vad skulle hända om man år 2008 använde kursböcker med kapitel om rashygien?

År 1918 hade man stora planer på att reglera ärfliga sjukliga åkommor genom att kontrollera så att bara de friska människorna fick tillstånd att föröka sej, alltså att gifta sej - det var väl samma sak på den tiden det...Tur att det inte blev nåt med det! Eller?

Ung flicka, ytterst starkt avmagrad på grund av nervös aptitlöshet, på bilden till vänster och samma flicka fullt frisk fyra månader senare på bilden till höger!


Var detta den tidens Anorexia? Botade man det på 4 månader? Jag måste läsa mer...


Ha en trevlig kväll önskar vi här från Rövarhålan, där vi för tillfället inte lider av någon värre sjuklighet än feber och snuva, och det gäller bara storabror än så länge.


1 kommentar:

Gammelgård sa...

Ja, det är kul med gamla böcker, allt var annorluna förr.
Tack för i dag, förresten, och hoppas storebror kryar på sig!