06 juli 2007

Foton från resan

Rövarmamman hade en vision och en målsättning. Eftersom laptopen följde med på resan skulle det lätt gå att skriva resedagbok dag för dag. Första dagen skrevs en snutt på eftermiddagen, sen hände inget...det finns liksom annat att göra när man bilsemestrar med barn! Så strunt samma.

Här kommer dagboken från första etappen mellan Esse och Nådendal. Den som inte vill veta en massa ovidkommande detaljbeskrivningar kan scrolla direkt till första fotot.

"Vi startade faktiskt redan kl 10, vädret var vackert trots kalla vindar. Möjligtvis lyckades vi få allt med oss...det visar väl sej småningom.

Redan före Vasa började jag tänka på mat och mycket riktigt kom hungern akut på barnen och i Smedsby hamnade vi på en ScanBurger, barnen fick juniormeal och pappa nån vanlig +-måltid och mamman provade på en chickenmåltid, som var riktigt god faktiskt. Det var så rikligt med franska i allas portioner att vi fick en hel portion över att ta med till bilen, utöver det en och en halv cola.

Sen försökte vi köra på men barnen trivdes inget vidare i bilen och Ronja började visa tydliga tecken på trötthet redan halv 1. Det blev till att stanna en extra gång längs en skogsväg. Vår plan var att sätta saftflaskan åt Ronja och hon skulle somna med det visade sej att den flaskan var spårlöst försvunnen.

Hittade en annan liten flaska och en kvarbliven trip med okänt datum i bilen. Allt trip rymdes inte och när jag tänkte hälla i mej det som blev över märkte jag att det brände på tungan och bubblade som champagne. I diket med det och flaskinnehållet samma väg. Sen fanns det inte annat drickbart än Fanta i bilen. Genom att skaka flaskan och spruta bort lite fick pojkarna bort den mesta kolsyran. Vet inte varför, men det är något med bubbeldryck och nappflaska som på något vis inte passar ihop.

Men tro inte att hon somnade. Bara nästan. Vi körde. Och det började regna. Och Ronja gnällde. Till slut försökte vi med att stanna på en parkeringsplats och jag tog henne i famnen i baksätet och försökte sjunga henne till sömns medan pojkarna höll sej på utsidan. Men det lyckades inte det heller. När flaskan var tom tyckte Ronja att det var dags att gå ut.

TUC-kex kan man köra bra många kilometrar på, men mot en 2 tiden var det tid för kaffe och munkar. Och några Pätkis slank också ner i bagaget. Blöjbyte i bilen kan vara ack så trassligt och obekvämt, men dricker man mycket så pissar man mycket.

16-tiden befarade mamman att det kunde vara dags att tänka på mat igen och denna gång fick det bara inte bli grillmat! Vi letade på några ställen, men det största utbudet är snabbmat. På en ABC fick vi sen tag i Naperomåltider som bestod av köttbullar och riktig potatismos, alltså inte pulvermos. Sallad och mjölk hörde till och på stället fanns en helt underbar rutschbana där barnen landade i ett bollhav. Underbart. Stående och på språng blev Ronja påtvingad några köttbullsbitar och tillräckligt mycket potatismos. Mamma blev mätt på resterna, och jonatan fick också en extra köttbulle. Kupongerna som skulle berättigat till rabatt på maten hängde förstås kvar på kylskåpsdörren hemma. Väl synliga för att inte glömmas.

Det regnade riktigt duktigt när vi ätit klart. Mjölk hade vi fått värmd i en flaska och det kändes som om det nu kunde lyckas med sövningen. Men nej, hon ville inte ha mjölk utan saft. Just som hon blundade ganska lovande tog saften slut och jag försökte byta till mjölkflaskan men det märkte hon och så var hon klarvaken. Förbannat att drycken alltid ska ta slut just när hon håller på att somna!

...och så fortsatte det i samma stil, med kort kjol och ärmlös topp kom vi till en dyster regning hamn i Nådendal, termometern visade på 15 grader. Tack vare imman på bilrutorna såg ingen vad vi pysslade med i bilen i väntan på att checka in. Inget hemligt i och för sej - men mänskor kanske skulle skrämmas till att avstå från att skaffa barn?"


Vi hade tur och hytten låg nära vår bilplats. Mikro fanns också nära till. Innan Isabella lagt ut från hamnen hade Rövardottern druckit sin välling och somnat. Mycket trött. Barn är så snälla när dom sover!


Tidigt på morgonen anlände vi till släkten i Stockholm där vi skulle tvångsgästa i 2 dygn. Efter en stärkande morgonkaffe och frukost bekantade vi oss med stället och Ronja hittade mycket saker att glädjas åt.

Vi besöker småkusinen Salma. Flickorna lekte riktigt bra ihop men ibland krävdes viss koncentration för att komma ihåg att man kan samsas om sakerna.

Äldste sonen ville se Globen på närmare håll och att vandra runt den var en lämplig kvällspromenad.

I gamla stan. En förmiddag satte vi på att se oss omkring i de charminga kvarteren med sina smala gränder och mysiga butiker. Med tömmar på den minsta lyckades vi utan att slarva bort någon.

Rövarmamman kunde lätt ha satt flera dagar på Gamla stan. t ex Indiska höll på att sluka den kvinnliga delen av sällskapet och tiden glömdes helt bort. Tills jag sansade mej och kom på att Indiska också finns i Vasa...Många, många intressanta affärer och caféer passerades utan att vi ens stack in näsan.

Grönalund hoppade vi över denna gång, men Skansen hann vi med. Vi lär ha haft tur, för precis vart enda ett djur var hemma och behagade visa upp sej.


Ny båtresa, denna gång med Mariella, till Mariehamn. Vi hittade jättegod mat ombord. Visserligen hade vi ätit väldigt gott i Stockholm också, men det är något speciellt med just båtmat! Ronja hade inte riktigt tid och Jonatan var inte riktigt hungrig så de gick på promenad så vi fick äta klart. Ibland är det bra med stor åldersskillnad. Och tömmarna! De var verkligen värda sitt pris.

Sommartid förvandlas konferensdäck till Muksula eller barnens värld, på alla Viking Line-färjor. Man kan välja mellan legorum, bollhav, ritrum, hoppslott mm. Detta arrangemang är räddningen för många småbarnsfamiljer verkar det som. Glöm restauranger, vuxenmusik och tax free! Stig ur skorna, lek bland barn och känn dej som hemma på havets dagis!

Så kom vi då mitt i natten till en Åländsk familj. Stupade i säng och vaknade till strålande solsken och kor i hagen utanför. Vi besökte Eckerö och fick se sjöbodarna där Tjorven lekte sjörövare och sen hamnade vi på ett åländskt bondbröllop! Det var en upplevelse...bl a fick vi se en Madickenpjäs och barnen fick vara med på dragkamp mm.

Till Ålandsbesök hör Pommern. Men på grund av det varma vädret valde vi att spendera största delen av förmiddan på LillaHolmen där vi fick svalka oss i havet och sen struntade vi i att gå ombord på museifatyget.

Äkta Åländsk pannkaka med mannagryn i smeten, ska ätas kall med varm plommonsylt och tjock grädde! Och gott är det.
Kanske det räcker för en dags inlägg nu? Jag ska pyssla med vårat projekt en stund och återkommer med bilder inom kort. Och naturligtvis blir det fler foton från när Rövarna tog sej från Mariehamn till fastlandet och vad som hände sen...
Ha en bra dag!

Inga kommentarer: