25 juni 2007

Villaliv

På fredagförmiddag gick flyttlasset norrut mot villan. Väl framme var det en del springande fram och tillbaka innan alla grejor hittat sin plats, men småningom kom rövarna till ro och kunde njuta av havsluft och solsken.

I väntan på själva midsommarafton låg rövarmamman på de solvarma klipporna och läste en underhållande bok...

Vad resten av familjen hade för sej under tiden är lite oklart. Men nu vet vi i alla fall att nästan alla ryms in på tuppen på en gång!

Efter att ha ätit en Hawaiigryta tog pappan och barnen en tur med roddbåten. Väldigt mycket båttrafik och ganska hård vind och barn som inte hölls sittande i båten gjorde att trippen inte blev så lång.Efter en lång väntan blev det äntligen eftermiddag och folket från Olivelund dök upp. Trevligt, trevligt! Vi dukade upp med goda sallader och grillade traktens bästa Nisses biffar. Ingen grillmästare fanns i sällskapet men det lyckades riktigt bra ändå, det enda vi glömde var att ta ett foto av läckerbitarna.


Mot kvällen mojnade vinden och vi kunde duka upp efterrätten på uteplatsen nere vid stranden. Jordgubbstårta och chokladkladdkaka och kaffe. Lite senare blev det chips och sen lösgodis och lite ännu senare korvgrillning...salt, sött, salt, sött - och man kan äta hur mycket som helst!

Stora pojkarna drog iväg på upptäcksfärder lite hit och dit och agerade fotografer. Jonatan lyckades hitta ett fågelägg.


Kompisen i skymningen. (foto Jonatan)Solnedgång i havet. (foto Jonatan)


Bastubad hör naturligtvis till villaliv och midsommarfirande. Det blev sen kväll innan folket kom sej iväg i bastun, men vad är väl skönare än ett nattligt dopp i havet? Batun var 110 grader och vattnet 15.


Så mörkt det kan bli en finsk midsommarnatt. Lite svalt blev det också, men eftersom lättväckta 2-åringar sov i varsin stuga fick vi äldre hålla till godo utomhus. Inlindade i plädar läskade vi oss med cider och öl.


Innan vi kröp till kojs hade solen redan börjat synas borta i skogsbrynet och fåglarna vaknat.


Rövardottern vaknade kvart över 6, vilket i och för sej inte var så stor överraskning, vem skulle vilja sova bort de dyrbara timmar man får vistas på villan? Rövarmamman tog sej en stilla stund på egen hand och promenerade längs klipporna. Så skönt det är på morgonen när vinden inte hunnit farta i och alla båtförare ännu sover.


Tidig frukost betyder tidig lunch. Sill i senapssås och nypotatis med dill och smör. Riktig midsommarmat ska förstås avnjutas utomhus. Efter lunchen tog kvinnfolket en två-timmars lur tillsammans och kände sej som nya efterråt.


Pojkarna åkte till farmen några timmar och rövarmamman slappade i solen medan Ronja skötte om trädgården och såg till att vattna stenarna och ge de små plast-korna gräs. Ibland satte hon på sej solglasögon och ibland pratade hon i sin telefon.

Eftermiddagsmåne (foto Jonatan)


Midsommardagskvällen fick vi besökare både landvägen och sjövägen. Rövarbarnens moster med familj och morbror med fru. Det blev korvgrillning och bastubad också denna kväll. Och tappra försök att hitta rätt namn åt lille kusinpojken, som sov så lugnt i sin filt att moster rövarmamman oroade sej att föräldrarna skulle glömma honom kvar på villan.

Avslutningsvis kan vi påstå att rövarna haft en riktigt härlig midsommar och de är skyldiga farfar ett stort tack för att de fick vara på villan!

Bad och sol, fiske och lek, båtturer och promenader, bära vatten och ved...men framförallt har vi ätit och ätit och ätit. Rövardotterns lilla mun har omgetts av allehanda mat- och godisrester hela tiden förutom när hon simmat.

1 kommentar:

Cia sa...

Tack för seinast o va fin bildre o bra skriva! Ha det gott kram!