20 maj 2007

Kakelugnar och korsdrag

Rövardottern är smart, och kvick. Hon vet att man inte kan röra en brännhet kakelugnslucka utan att göra sej illa. Men hon vet också att en kall kakelugn kan man öppna luckorna på och hjälpa till med kommande brasor genom att slänga in brännbart skräp. Igår på förmiddan såg hon pappa öppna luckorna och antog att det skulle göras upp eld, därför var hon kvick att springa fram och nappa tag i luckan. Det hon inte hann notera var att det redan fanns en eld och att det alltså bara var frågan om att fylla på med lite mer ved. Resultatet blev ett hjärtskärande skrik och en skärrad fader. Iskallt vatten ur kranen bedövade det värsta.

Mer eller mindre hela förmiddan gick åt till att kyla handen, med vatten, kylda vetedynor, frysta grönsaker och salva..ändå räckte tårarna till...Lilla handen var röd inuti men verkade ha klarat sej utan blåsor. Trodde vi. Tills idag när vi såg den stora blåsan. Lyckligtvis bara på pekfingret och det verkar som om handen inte är särskilt sjuk längre.

Hoppas bara att den blåsan hålls hel tills skadan läkt lite där under. Något plåster blir det inte tal om. Rövardottern är tvärtemot alla andra barn på den punkten. Hon vill INTE ha några plåster. Och när Ronja säger nej så blir det också nej.


Obs. Kakelugnen på bilden är mycket riktigt en Uunisepäts nostalgi-modell, samma som vi har men fotot är inte taget hos rövarna. Polardörren till höger här är vi nöjda med trots att den enligt rikssvensk standard öppnas "åt fel håll". Ja, jag menar att vi i vanliga fall är nöjda med dörren.


Idag blev det lite problem eftersom dörren bidrog till att skada Rövardotterns andra pekfinger. Det är populärt att öppna dörrar när man just växt sej så lång att man når upp till handtaget. Det brukar gå helt bra men korsdrag var ett nytt fenomen för den lilla rymmerskan.

P g a rövarpappans allt för ivriga eldande i kakelugnen hade temperaturen i vardagsrummet stigit långt över vad som känns fräscht, därför hade bakdörren satts på glänt. Var och en kan räkna ut vad som hände när Ronja öppnade entredörren- PANG!

Men hon har fingrarna kvar och nu är saken utagerad. Man har mycket att lära här i livet, om kakelugnar och och korsdrag.

3 kommentarer:

YASIN sa...

http://yasinearth.blogspot.com/

Rövarmam sa...

Klicka INT på länken som finns här som kommentar! Och säg mej fort hur det var man skulle göra för att blockera personer?

Anonym sa...

Nämen stackars lilla Ronja! Lite för många smärtsamma lärdomar på en gång tycker jag...men ungar repar sig ju hiskeligt fort. Undrar just hur många dagar jag skulle bli totalt sängliggande om jag råkade ut för samma sak?;)

Vink!/Hanna med Salma