12 maj 2007

Finska dagen...


Kan man väl säga?
Rövarmamman bryr sej inte ett dugg om nån slags sporter överhuvudtaget. Inte alls. Men när det blir förlängning mot ryssar och svenskar och sånt är det lite skilt. Rövardottern tittade på sina föräldrar med stora ögon, hur beter de sej egentligen? Hoppar upp ur sofforna och ropar och pappan som klappar i händerna och hoppar. Ganska kul föräldrar ändå.

Förmiddagen vigdes till brödbak. Äkta finländskt rågblandbröd. Pålitligt recept för enkelt och gott och nyttigt vardagsbröd.
Recept:
1 l vatten
1 l mjölk
3 bitar jäst
6 dessertskedar salt
en nypa socker
13-14 dl rågmjöl
2 dl vetekli
knappt 2 kg vetemjöl
Värm vätskorna till 40 grader och kör allting i assisstenten tills du har en jämn och lagom tjock deg, bröddeg ska vara klibbig, blir den för tjock så skvätta i lite extra mjölk. Använd mycket mjöl på bordet och händerna och var lätt på hand. Brödet blir godare ju tunnare deg du lyckas jobba med. Kavla ut runda hålbröd, blir ca 15-16 st. Nagga med gaffel och låt jäsa under duk några minuter. Grädda i 300 grader i 10-12 min och låt svalna på galler under duk.

Och vem har vi här om inte Hanna Pakarinen? Hoppas hon gör lika bra ifrån sej som lejonen!
Ikväll är det fest hos rövarna, det ska bli salta kex och ostar och chips och godis och limsa och vem vet vad...

3 kommentarer:

Ulrika sa...

MUMS!! Det får nog bli brödbak här nu nån dag... Fick riktigt bakinspiration.

Mysig blogg du har!!

Anonym sa...

hej,skall inte degen jäsa nå?det står att det bara ska jäsa några minuter på plåten?inget annat?

Rövarmam sa...

Hej du anonyma! :-)
jag brukar faktiskt inte låta degen jäsa nåt annat än så länge jag plockar undan lite grejor från bakbordet, tar fram plåtar och papper och kavel,tvättar händer... sen blir det automatiskt att degen hinner jäsa medan du börjar på. På plåten sen brukar jag testa lite med fingret att jäsningen är lagom(15min?). Ändå vill det blir att det första är lite för lite jäst och det sista lite för mycket, ifall man inte har rum för mer än tre bröd i ugnen åt gången. tre ryms på en plåt som passar i en 60cm ugn. Jäsningen kan man reglera lite med var man ställer plåtarna, nära köksdörrn eller ovanpå spisplattorna;-)